KOOR
Het door Gerard in 2012 opgerichte koor VOLVER, genoemd naar de beroemde tango van Carlos Gardel, zingt uitsluitend Latijns-Amerikaanse muziek. Liederen van Argentinië tot Mexico en van Cuba tot Brazilië, in het Spaans en Portugees en ’n enkel lied in Quechua en Papiements.
Meer over het koor, zie: www.volverkoor.nl.


WORKSHOP
Om de twee jaar vindt in Zwitserland een uniek zomerkamp plaats, het VTI Sommerlager. In dit gezins-muziekkamp spelen, zingen én dansen de deelnemers wereldmuziek uit alle windstreken. Het docententeam bestaat o.a. uit Anneke Frankenberg en Bart Lelivelt (de andere leden van het Charivari trio) en de folkloredansdocenten Jan Knoppers en Richard van der Kooij. Gerard is in 2022 gestopt als docent in deze week.


ZANGLES
Gerard kan uit eigen ervaring meepraten over twee heel verschillende didactieken:

De ene is de methode Lichtenberg, ook wel omschreven als klankgeoriënteerd zingen, waarin via het aanscherpen van de waarneming (Wat hoor ik eigenlijk?) een grotere en boventoon-rijkere klank wordt bereikt. Meer over deze manier van zingen zie: Stemklank en Lichtenberger Institut. Gerard volgde een aantal jaren lessen en seminars bij Ingrid Voermans.

De andere methode, in de benadering ‘het tegenovergestelde’ van Lichtenberg, heet EVT, Estill Voice Training. Deze didactiek werkt vanuit een diepgaande (spier-)analyse van wat er bij zingen gebeurt in het strottenhoofd en de resonanceruimtes in de keel en neus. Dit geeft inzicht in én grip op waarom iets klinkt zoals het klinkt en hoe het ook anders (voller, harder, ruiger, milder, …) kan.
Meer over deze methode, zie: Estill Voice Training en op wikipedia.
Gerard volgde in 2014 een in intensieve 2-daagse training bij Helga Westmark.